Circuit Mexic 13 nights Circuit Mexic, Circuit Mexic
La inceputul anului 2023 calatorim in … Lumea Noua!
Manati de aceeasi dorinta de cunoastere ca a lui Columb, plecam si noi spre continentul american, in Mexic. Aici vom ajunge in contact cu cultura maya, cu cea azteca, cu “Lumea Noua” – trecut si prezent. De la situri arheologice unde contemplam misterioasele piramide mayase (Chichen Itza – una din cele 7 minuni ale Lumii Moderne, Teotihuacan, Palenque, Uxmal, Tulum), pana in comunitatile mayasilor care traiesc si in prezent acolo, conservandu-si portul popular, traditiile, chiar riturile spirituale mostenite de la vechii samani (San Cristobal de las Casas, San Juan Chamula, Zinancantan, si satele indienilor Tzotziles din inima regiunii Chiapas).
Orase coloniale precum San Miguel de Allende, Merida si Campeche ne primesc intre zidurile lor cu cladiri istorice, oameni veseli, multa culoare, si restaurante cu mancare traditionala.
In Ciudad de México, cea mai veche capitala din Americi, vom contempla cu ochii mintii istoria locului, dar ne vom bucura si de bulevardele vibrante, de cartierele boeme ale orasului de astazi.
Toate aceste incursiuni in istorie, cultura si traditii se vor impleti in fiecare zi cu ospitalitatea mexicanilor, cu bucuria de a sta la masa cu bucate mexicane aromate, servite in ritmul dat de grupurile de mariachi. Si inveselite de tequila – doar suntem in tara ei natala! Atat gastronomia cat si ospitalitatea mexicane sunt apreciate la superlativ in lumea intreaga!
Si pentru ca in mod magic timpul se dilata atunci cand calatorim, ne vom bucura si de minunile oferite de natura acestor locuri. Ne oprim pentru contemplare dar si pentru o baie buna la o cenota, apoi la formidabila cascada Agua Azul, dar ajungem si in paduri tropicale.
Marea Caraibilor si plajele cu nisip alb si apa turcoaz a Rivierei Maya ne vor odihni la final de calatorie.
Dar mai bine sa vedem programul calatoriei noastre in detaliu:
Ziua 1: 14 februarie - BUDAPESTA – Istanbul – MEXICO CITY
Plecam dupa-amiaza din Timisoara, si a doua zi dimineata suntem pe continetul american, in Mexico City! Zborul nostru, cu Turkish Airlines: 14.02.2023: Budapesta 20:20 - Istanbul 00:25; 15.02.2023: Istanbul 02:15 – Mexico City 08:10

Ziua 2: 15 februarie – MEXICO CITY - SAN MIGUEL de ALLENDE
Aterizam dimineata, si tragem in piept aerul lumii noi in care am poposit! Ne preia ghidul nostru si ne indreptam spre locul din care vom incepe incursiunea noastra in Mexic: San Miguel de Allende.
San Miguel de Allende este cunoscut si ca oras colonial - resedinta a artistilor si scriitorilor, precum si a celor care isi doresc sa se retraga intr-un oras boem. Istoria acestui renume isi are radacinile la inceput de secol XX, cand orasul era in pericol sa devina un oras fantoma dupa o pandemie de gripa. Orasul cochet colonial a fost insa descoperit de artisti straini care s-au mutat aici, atrasi de atmosfera aparte, si au inceput institute de arta si cultura precum Instituto Allende si Escuela de Bellas Artes. In San Miguel de Allende a trait si marele comedian Mario Moreno „Cantinflas”, cunoscut drept „Charlie Chaplin din Mexic”.
Desigur ca vom gasi o mare varietate de cafenele si restaurante, ne vom plimba pe strazile si prin pietele orasului, admirand cladirile coloniale cu fatade viu colorate.
San Miguel de Allende a fost inclus in 2008 pe lista Patrimoniului UNESCO. In centrul istoric se estimeaza ca exista peste doua mii de cladiri coloniale, cu porti care duc spre curti interioare superbe.
Sunt si cateva biserici foarte frumoase, unele inspirate din arhitectura marilor catedrale europene: Biserica Immaculate Conception, San Francisco, San Miguel Arhanghel, Nuestra Señora de la Salud.
· Cazare: Hotel Mision San Miguel de Allende, 4*, cu mic dejun inclus.

Ziua 3: 16 februarie –SAN MIGUEL de ALLENDE - QUERETARO
Dupa micul dejun si ceva timp petrecut in tihna in San Miguel de Allende, plecam spre Queretaro.
Querétaro este unul dintre cele mai fermecatoare orase coloniale ale tarii, o adevarata expozitie a arhitecturii baroc din Mexic. Impresionantul apeduct spaniol, punct de reper al orasului, a fost construit in 1738 pentru a aduce apa proaspata in oras. Recent restaurat, apeductul are 74 de arcade, unele de pana la 30 de metri inaltime. Desi nu mai transporta apa in prezent, apeductul colonial este unul dintre cele mai ambițioase proiecte hidraulice ale epocii coloniale din Mexic si este o priveliste impunatoare, cum intra in oras de pe dealurile din jur. Include atractii celebre precum Jardin de la Corregidora sau Palacio de Gobierno, in al carui salon literar au fost plantate semintele independentei mexicane.
Queretaro este parte a Patrimoniului Mondial, si va fi o bucurie sa ne plimbam pe strazile si prin pietele sale, sa observam si sa vizitam puncte de reper precum Centrul Istoric, Apeductul, Fosta Mănăstire a Sfintei Cruci, Plaza de la Corregidora, Teatrul Republicii, printre altele.
Pranzul, inclus, se va servi intr-un restaurant local. Cina este la alegerea fiecaruia, Queretaro ofera cu siguranta multe optiuni.
· Cazare: Hotel Rio Queretaro, 4*, cu mic dejun inclus

Ziua 4: 17 februarie – QUERETARO – TEOTIHUACAN - MEXICO CITY
Dupa micul dejun, plecam la drum. Astazi vrem sa privim in trecutul indepartat al Mexicului.
Lasand in urma orasele coloniale cochete, vom descoperi fascinantul Teotihuacan, giganticul „oras al zeilor”!
Acest vast si misterios sit este parte a patrimoniului universal UNESCO. Se apreciaza ca intre anii 100 i.e.n. si 650 e.n. Teotihuacan era unul dintre cele mai mari si mai populate orase ale Americii precolumbiene.
Traversam Cetatea – o esplanada ampla pe care se afla Templul Quetzalcóatl, admiram Piramida Soarelui, cea mai mare constructie de acest tip de pe continentul american si Piramida Lunii, inconjurate de alte mici constructii piramidale.
Apoi, facem o pauza altfel. Vizitam un atelier de prelucrare a obsidianului, piatra vulcanica neagra, stralucitoare, folosita pe scara larga de civilizatiile precolumbiene. Tot aici degustam o bautura locala, pulque, facuta din cactus.
Luam pranzul la un restaurant local si ne continuam drumul.
Ne oprim la Bazilica Notre-Dame Guadalupe, cea mai faimoasa biserica din Mexicul contemporan. Devotamentul fata de cultul „Fecioarei din Guadalupe” este atat de puternic incat mexicanii isi spun „Guadalupanos” inainte de a se numi catolici.
Situata in nordul orasului Ciudad de Mexico, Basílica de Nuestra Senora de Guadalupe a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO in 1987. Este loc de pelerinaj vizitat anual de milioane de credinciosi.
Potrivit traditiei crestine, aici, pe dealul Tepeyac, Fecioara Maria s-a aratat unui localnic indian, Juan Diego, pentru a transmite prin acesta un mesaj unui calugar crestin aflat la Manastirea din apropiere. Papa Ioan Paul al II-lea l-a canonizat in 2002 pe indianul Juan Diego.
In prezent aici sunt doua biserici alaturate: cea veche, terminata in 1709, construita in stil clasic (sfintita de Papa Pius al X-lea in 1904) si biserica terminata in 1974, ce poate adaposti 10.000 de credinciosi.
Pranzul de astazi este inclus, iar cina optionala, in Mexico City.
· Cazare: Hotel Casa Blanca Mexico City, 4*, cu mic dejun inclus.

Ziua 5: 18 februarie - MEXICO CITY
Dupa micul dejun pornim sa descoperim Ciudad de Mexico!
Istoric vorbind, Mexico City este cea mai veche capitala din Americi, si a fost fondat de populatia indigena, de azteci, in jurul anului 1325. Apoi spaniolii au cucerit aceasta zona, si au reconstruit-o, dupa planurile urbane spaniole, prin 1521.
Astazi, este un megalopolis cu o infrastructura ametitoare (metroul terestru, suspendat si cel subteran transporta zilnic 5-6 milioane de persoane), cu o combinatie superba intre vechi si nou. Vom intelege asta strabatand minunatul bulevardul Paseo de la Reforma, lung de 49 km, care traverseaza pe mijloc orasul, fiind flancat de zgaraie nori impresionanti, de zone de agrement, hoteluri de lux dar si de muzee, restaurante si localuri boeme.
In prima parte a zilei vom vizita si fascinantul Muzeu National de Antropologie, unul dintre cele mai frumoase muzee ale lumii, care adaposteste comorile civilizatiilor indigene. Sunt fascinante sectiunile care prezinta Mexicul de la perioada prehispanica pana la ilustrarea modului in care popoarele indigene, descendentii acelor civilizatii prehispanice, traiesc in Mexicului modern, contemporan.
Dupa-amiaza vizitam Zocalo, imensa piata cu arcade vechi de secole, in inima Centrului Vechi a orasului. Intram in Catedrala Metropolitana, cu arhitectura si decor in stiluri renascentiste, baroce si neoclasice, cea mai mare si cea mai veche catedrala din America Latina.
Contemplam apoi maiestuosul Palat National - sediul guvernului. Aici se pot admira picturile murale ale lui Diego Rivera, care pun in valoare istoria si cultura Mexicului.
Aproape zilnic, in aceasta piata centrala au loc dansuri prehispanice, sustinute de dansatori cu podoabe din pene pe cap, cu portul specific populatiei indigene amerindiene, in sunet de tobe.
Continuand pe Calle Madero intalnim magnificele cladiri din secolul al XIX-lea: sediul Bancii Nationale a Mexicului, Palatul Iturbide si celebra „Casa de los Azulejos”, care pastreaza amintiri despre Emiliano Zapata si revolutia mexicana.
Pranzul de astazi este inclus la un restaurant local, iar cina, optional, o vom lua in renumita Piata Garibaldi, cu un spectacol superb al trupelor de mariachi. O seara ce nu trebuie ratata!
· Cazare: Hotel Casa Blanca Mexico City, 4*, cu mic dejun inclus.

Ziua 6 : 19 februarie - MEXICO CITY – TUXTLA GUTIERREZ (zbor intern) – SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS
Dupa un mic dejun matinal, plecam spre aeroport pentru zborul spre Tuxtla Gutierrez, de unde ne continuam drumul spre San Cristobal de las Casas. Mai exact spre tinuturile inalte din statul mexican Chiapas (altitudini de peste 2.000 m), recunoscute ca fiind leaganul etniilor mayase tzotzil si tzeltal
Vom descoperi piata indigena din San Cristobal, unde o parte a pietei este dedicata plantelor medicinale si magice. Vom intalni oamenii in porturi traditionale ale diferitelor comunitati din regiune. Dupa ce ne plimbam prin zocalo (piata locala), vizitam Catedrala datand din secolul al XVI-lea, Templul inchinat lui Santo Domingo, toate exemple minunate de arhitectura coloniala si baroca.
Urmatoarea parte a zilei va fi probabil cea mai surprinzatoare: plecam spre doua dintre satele nativilor indigeni din zona care pastreaza de mii de ani dialecte si structuri sociale, credinte si traditii mistice, rituri si rugaciuni ale samanilor. San Juan Chamula și Zinancantan, din inima regiunii Chiapas. Vom traversa si satele indienilor Tzotziles, ale caror haine viu colorate formeaza pete de culoare pe verdele muntilor.
Traditiile si cultul in interiorul bisericilor din aceasta zona sunt unice si aparte inclusiv fata de restul Americii Latine. Sunt expresia pura a sincretismului religios intre religia mayasa si catolicismul introdus acum 500 de ani. Sfintii au inlocuit vechile divinitati, dar fervoarea religioasa animista este inca prezenta.
Astazi avem pranzul optional iar cina este inclusa in programul zilei.
· Cazare la Mansion del Valle, 3*, cu mic dejun inclus.
Ziua 7: 20 februarie - SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS - CASCADAS AGUA AZUL - PALENQUE
Plecare devreme spre cascadele Agua Azul, cu oprire pentru mic dejun intr-un restaurant local.
Astazi calatorim pe dealuri cu vegetatie superba, apoi prin paduri tropicale, pentru a descoperi in mijlocul acestor paduri minunatele cascade. Ne putem bucura si de experienta scaldatului in acest loc idilic.
Pranzul il luam la un restaurant local, apoi ne continuam drumul spre Palenque, unul dintre cele mai faimoase si importante dintre orasele Mayase intre anii 600-700. Aflat in inima padurii tropicale, Palenque este celebru si pentru piatra sculptata gasita intr-unul dintre temple, numita Astronautul, care infatiseaza un om intr-un dispozitiv de zbor. Aici vom incepe sa descoperim detalii despre cultura si traditiile mayase, inclusiv calendarul mayas dar si alte detalii minunat povestite de ghidul nostru la fata locului.
Pranzul de astazi este inclus la un restaurant local, iar cina este servita dupa preferintele fiecaruia, optional.
· Cazare la hotel Mision Palenque, 4*, cu mic dejun inclus.
Ziua 8: 21 februarie – PALENQUE - CAMPECHE
Dupa micul dejun pornim sa descoperim Parcul National Palenque! Majoritatea monumentelor sunt ascunse in vegetatia deasa, in inima junglei, ceea ce da un aer misterios acestui oras Maya care a stralucit in secolul al VII-lea, sub domnia Regelui Pakal. Multe s-au descoperit despre aceste locuri, si multe ne va povesti aici ghidul despre cum inscriptiile, orientarea cladirilor, etc dezvaluie atat de multe despre o mareata civilizatie apusa.
Palenque este un loc fascinant, si cuprinde unele dintre cele mai importante ruine ale civilizatiei Maya: Templul Soarelui, Templul Crucii si Palatul iar in interioriul piramidei, mormantul Regelui Pakal descoperit in anul 1963.
Ne indreptam apoi spre Campeche, pranzul servindu-l la un restaurant local.
Campeche se remarca prin arhitectura spaniola in stil baroc si portul colonial plin de istorie. Orasul a fost inclus in Patrimoniul UNESCO in anul 1999, pentru ca mai mult de 1000 de cladiri cu valoare istorica au supravietuit inca din secolului al XVI-lea. Demne de remarcat sunt fortaretele si bastioanele care inca au zidurile in picioare, si au fost integrate in noul oras.
Pranzul de astazi este inclus la un restaurant local, in timpul circuitului nostru, iar cina este optionala si este o placere sa o servim la tavernele din centrul vechi al orasului.
· Cazare la Gamma de Fiesta Inn Campeche, 3*, cu mic dejun inclus

Ziua 9: 22 februarie – CAMPECHE – UXMAL – MERIDA
O noua zi in care vom trai intre trecut si prezent, explorand situl arheologic Uxmal, parte a patrimoniul UNESCO. Stilul arhitectural numit Puuc pe care il intalnim aici surprinde prin rafinamentul sau. Cladirile decorate cu mozaicuri sunt inconjurate de piramide impunătoare.
Cateva dintre cele mai reprezentative constructii ale orasului construite in stilul Puuc in secolul al X-lea sunt Palatul Guvernatorului, Piramida Magicianului, Patrulaterul Monahiilor, Marea Piramida.
Pranz la un restaurantul local, apoi continuam spre Merida, capitala Yucatanului.
Merida este un oras prosper, fermecator, cu strazi inguste si cladirile coloniale. Principalul bulevard Paseo Montejo a fost conceput dupa celebrul Champs Elysees din Paris, si gazduieste impresionante constructii in stil european, dar si numeroase vestigii coloniale.
Merida a fost un centru al culturii Maya in Yucatan inca dinaintea sosirii conchistadorilor. Astazi Merida este capitala oficiala si culturala a statului Yucatan si unul dintre cele mai vibrante centre urbane ale tarii, unde se impletesc vechea cultura mayasa, cultura coloniala si cea contemporana.
Pranzul de astazi este inclus la un restaurant local, in timpul circuitului nostru, iar cina este optionala si este o placere sa o servim la tavernele din centrul vechi al orasului.
· Cazare la Gamma Fiesta Inn Merida, 3*, cu mic dejun inclus

Ziua 10: 23 februarie – MERIDA – CHICHEN ITZA – RIVIERA MAYA
Astazi descoperim Chichen Itza, in Peninsula Yucatan. Emblematicul oras al poporului Maya este astazi un urias sit arheologic precolumbian si este declarat una din cele 7 minuni ale Lumii Moderne.
Construit de mayasi, orasul a fost invadat de razboinicii tolteci, veniti de pe platoul central al continetului. Unificarea acestor doua culturi este evidenta in arhitectura si sculpturile monumentelor. Celebra piramida Kukulcan sta marturie.
Vom descoperi si cenota in care se aduceau sacrificii pentru a il satisface pe „Chac”, zeul mayas al ploii. Impresionante sunt si Piramida El Castillo, Observatorul El Caracolul, Monumentul Tzompantli, Platforma Vulturilor, Platforma Jaguarilor, Templul Luptatorilor, etc.
Ne indreptam apoi spre unul din cele mai aparte momente din incursiunile in natura acestor locuri: vizita si baie
la superba Cenota Yokdzonot, aflata sub nivelul solului, cu un diametru de 40 m si o adancime de 45 m.
Pranzul il avem inclus la un restaurant local si apoi ne indreptam spre Riviera Maya.
Resortul l-am ales in asa fel incat sa avem in continuare maxima comuniune cu natura. Cazarea se face in bungalouri in stil polinezian, iar plaja are cele mai bune cotatii – nisip alb si apa turcoaz cat vedem cu ochii.
Riviera Maya este faimoasa in intreaga lume datorita resorturilor All Inclusive, hotelurilor-boutique cochete, dar si recifurilor de coasta. Bariera de Corali Mezoamericana (sau Bariera de Corali Belize), incepe langa Cancun si continua de-a lungul tarmului Rivierei Maya, fiind al doilea sistem coraligen ca marime din lume.
· Cazare: ALLEGRO PLAYACAR, 4*, Superior room (sau Superior Premium – cu vedere la ocean/piscina, la cerere si cu plata unui supliment), all inclusive

Ziua 11: 24 februarie – RIVIERA MAYA – zi de plaja, relaxare, program pe cont propriu
Dupa un circuit cu atat de multe locuri noi intalnite, cu informatii noi, cu multa hrana pentru minte si imaginatie, avem nevoie de cateva zile de rasfat pentru trup.
Resortul in care suntem cazati ofera exact aceasta oportunitate. Grupurile noastre au mai fost cazate la acest resort si stim din experienta ca plaja este superba, exact ca in imagini, apa e calda si de un albastru minunat, iar sezlongurile intinse sub palmieri sunt locul perfect pentru relaxare. Cocktail-urile sunt bune si la discretie, acomodarea fiind in regim all inclusive, iar restaurante avem inclusiv langa plaja.
· Cazare: ALLEGRO PLAYACAR, 4*, Superior Room (sau Superior Premium – cu vedere la ocean/piscina, la cerere si cu plata unui supliment), all inclusive
Ziua 12: 25 februarie - RIVIERA MAYA – optional excursie TULUM - sau zi de plaja, relaxare, program pe cont propriu
Vom petrece ziua tot pe malul oceanului, cu mici abateri, dar va fi o odihna putin mai activa.
Tulum este un loc emblematic pentru Riviera Maya si merita din plin sa facem o plimbare si noi prin aceste locuri. Vom avea parte de relaxare in natura, vizita/baie intr-o cenota superba, timp pe plaja idilica, si vom vizita cateva locuri absolut inedite: Muzeul in natura Sfer Ik (un muzeu micut, fotogenic), zona arheologica Tulum si mult fotografiata sculptura Ven a la Luz.
Ven a la Luz este o sculptura din lemn, de 10m inaltime, reprezentand o femeie din al carei piept creste vegetatie. Si care semnifica uniunea omului cu natura.
Tot in splendoarea naturii gasim si situl arheologic mayas din Tulum. Da, avem deja in circuit sit-uri mayase pe care le vom fi vizitat, dar acesta este unic si absolut impresionant!
Este singurul ridicat chiar pe malul Marii Caraibilor, astfel ca bariera de corali a oferit cetatii o protectie necunoscuta celor ce aveau de gand sa o atace.
Excursia va fi una privata, astfel ca ziua va decurge in ritmul care ne cade bine, vom avea ghid care va insoti grupul nostru, iar pranzul este inclus intr-un restaurant local din Tulum.
Spre finalul zilei ne intoarcem la resort, pentru cina si cocktail-ul servit in fosnetul palmierilor.
· Cazare: ALLEGRO PLAYACAR, 4*, Superior Room (sau Superior Premium – cu vedere la ocean/piscina, la cerere si cu plata unui supliment), all inclusive

Ziua 13: 26 februarie - RIVIERA MAYA – zi de plaja, relaxare, program pe cont propriu
Aceasta zi o putem petrece stand la plaja, odihnindu-ne pe nisipul alb al Marii Caraibilor, sau, pentru cei care isi doresc o zi de odihna activa, posibilitatile sunt multiple. De la o plimbare pana in Cancun, la o zi petrecuta in Parcul Tematic Xcaret sau snorkeling in locuri cu o viata subacvatica bogata, toate ne sunt disponibile.
Parcul Tematic Xcaret, in mod special, este un loc pe care il recomandam! De la inotul cu delfinii sau in rauri subterane, pana la spectacole care ilustreaza perioada prehispanica a Mexicului, grandiosul show Xcaret Mexico Espectacular, toate la un loc, dau senzatia unei plimbari printr-un Mexic in miniatura.
· Cazare: ALLEGRO PLAYACAR, 4*, Superior Room (sau Superior Premium – cu vedere la ocean/piscina, la cerere si cu plata unui supliment), all inclusive

Ziua 14-15: 27-28 februarie - RIVIERA MAYA - Cancun – Istanbul - Budapesta - TIMISOARA
Ne bucuram de orele diminetii pe malul Marii Caraibilor, apoi pornim spre Cancun pentru a ne imbarca in zborul catre casa.
Zborul nostru:
27.02: 14:45 Cancun –10:35 (28.02) Istanbul; 28.02: Istanbul 12:30 - Budapesta 12:30

vezi mai multe

· Bilete de avion pentru zborurile internationale Budapesta-Istanbul-Mexico City; Cancun-Istanbul-Budapesta; taxe de aeroport· Bagaj de cala 23 kg si bagaj de mana pana la 8 kg· Transferuri de la/catre aeroport in Mexic si Cancun si asistenta in aeroporturi la sosiri/plecari· Cazari - 12 nopti la hotelurile mentionate· Mesele, asa cum sunt mentionate in program· Toate activitatile descrise in program , cu ghid vorbitor de limba engleza· Intrarile la obiective si in Parcurile Nationale incluse in program· Transportul in timpul circuitului, asa cum este descris in program· Insotitor de grup pe toata perioada calatoriei – Monica Jurma

vezi mai multe

· Transfer Timisoara - aeroport Budapesta - Timisoara - aprox. 80Euro· Asigurarile medicale personale, pentru bagaje si asigurare storno· Teste COVID obligatorii sau optionale la momentul plecarii spre Mexic (momentan, nu este cazul)· Taxe de vize (momentan NU exista taxe de viza pentru Romania, este obligatoriu pasaport valabil 6 luni de la intrarea in tara. Nu se accepta pasaport temporar)· Tips-urile pentru sofer si ghid 50 $/persoana pentru toata perioada· Cheltuieli personale, mini bar, telefoane, etc· Mesele mentionate ca fiind optionale

vezi mai multe

Circuite cu avionul din Budapesta catre Circuit Mexic, Toate locatiile, Mexic

Verifica tarife si disponibilitate

Solicita oferta