Iran: o cultură fabuloasă

Iranul este o destinație mai puțin cunoscută în România și cu atât mai puțin vizitată. Probabil că puțini știu că iranienii nu sunt arabi, ci urmașii vechilor perși, care au clădit imperii în diferite epoci istorice, au construit orașe fabuloase, cu o arhitectură incredibilă, și au o cultură de o bogăție extraordinară, cu mari poeți și artiști, ingineri și arhitecți care au lăsat o moștenire uriașă pentru omenire.

Există 17 situri înscrie în patrimoniul mondial UNESCO – câteva vor fi vizitate în acest tur. Este un tur clasic, care vă deschide o fereastră că o cultură și o țară fascinante, lumea celor 1001 de nopți.

PROGRAMUL TURULUI:

Ziua 1: Teheran

Sosire la Teheran, transfer la hotel, timp liber. 

Teheranul este imens, are peste 9 milioane de locuitori doar în oraș și peste 16 milioane dacă adăugăm și aria metropolitană. Orașul are o istorie de mii de ani, puteți practic vedea – straturi peste straturi – toată istoria omenirii, din antichitate până în zilele noastre. Prin urmare, o simplă plimbare la pas este deja o experiență fascinantă.

teheran

Ziua 2: Teheran-Shiraz

După micul dejun, vizitați orașul Teheran împreună cu un ghid local – este o zi plină, în care vedeți palatul Golestan, muzeul de arheologie și cel de sticlă și covoare. Seara se zboară cu o cursă internă spre Shiraz.

Palatul Golestan este un fel de Luvru sau Versailles, ca să avem un punct de reper cunoscut de toată lumea. Palatul – inclus în patrimoniul UNESCO – este considerat cel mai vechi monument istoric. Cândva era parte dintr-un complex de palate ale familiei regale iraniene, construit în sec. al XVI-lea. Astăzi, complexul cuprinde 17 palate, muzee și săli. Vizita vă va aduce în fața ochilor culoarea, rafinamentul și eleganța unei culturi spectaculoase, vechi de mii de ani, în care s-au format poeți și învățați.

Cele două muzee oferă o incursiune în istoria bogată a acestei țări și a regiunii, precum și un regal al detaliilor lucrate în sticlă sau în țesătura de covoare. Pur și simplu o experiență culturală impresionantă.

Golestan

Ziua 3: Shiraz-Persepolis

Întreaga zi este dedicată excursiei la Persepolis, Naghsh-e-Rustam, Naghsh-e-Rajab și Passargade. Se doarme la Shiraz.

Persepolis înseamnă ”orașul perșilor” – să subliniem din nou că iranienii nu sunt arabi, ci perși. Ruinele vechiului oraș, care datează dinante de Hristos, sunt parte din patrimoniul universal UNESCO. O vizită aici ne dă o imagine despre puterea, gloria și cultura acestei țări din cele mai vechi timpuri.

Naghsh-e-Rustam și Naghsh-e-Rajab, situate la câțiva kilometri de Persepolis, sunt impresionante prin uriașele sculpturi în piatră și necropola găsită acolo.

Naqsherostam30

Ziua 4: Shiraz-Isfahan

Turul orașului Shiraz – se vizitează Grădinile Eram, moschea Nasiro-Molk, palatul Narenjestan, mormintele poeților Hafez și Saadi și templul Shah-e-Cheragh. Seara se zboară cu o cursă internă la Isfahan.

Shiraz este și el un oraș mare, cu peste 1,5 milioane de locuitori. Primele atestări documentare datează aproximativ din anul 2000 î.e.n. deci orașul are o istorie de cel puțin 4000 de ani și este unul dintre orașele reprezentative ale vechii Persii. Deși a fost mereu un important centru comercial, este considerat orașul poeților, al literaturii, al vinului și al florilor. Este important de știut că orașul a avut importante comunități de evrei și creștini. Punctele incluse în program reprezintă cele mai importante muzee sau atracții care pot fi vizitate într-o vizită.

Shiraz

Ziua 5: Isfahan

Întreaga zi este dedicată turului de oraș – veți vizita catedrala Vank, podurile Sio-se-Pol și Khajou, palatul Chehel-Sotoun, moschea de vineri și bazarul. Se doarme la Isfahan.

Isfahan este astăzi un oraș similar cu Shirazul, poate doar un pic mai mare. Cândva era unul dintre cele mai mari orașe din lume. Perioada lui glorie a fost între secolele al XI-lea și al XVIII, cu un vârf în sec. al XVI-lea, când a fost capitala Persiei pentru a doua oară în istorie. De altfel, un proverb iranian spune că Isfahan este jumătate de lume.

Chiar și astăzi, orașul păstrează o mare parte din gloria de odinioară. Veți putea admira faimoasa arhitectură persană islamică – bulevarde, poduri acoperite, palate, moschei și minarete. Obiectivele ce vor fi vizitate în prima zi acoperă toate aceste categorii. Sio-se-Pol, de exemplu, sau Podul celor 33 de arcade, este unul dintre cele 11 poduri din Isfahan, cu o lungime de aproape 300 de metri, construit în jurul anului 1600. Podul Khajou a fost construit în jurul anului 1650, pe ruinele unui pod mai vechi – are 24 de arcade și 133 de metri și era folosit deopotrivă pentru a traversa râul și pentru adunări publice. Palatul Chehel-Sotoun este parte din așa-numitele Nouă grădini iraniene, înregistrate în patrimoniul UNESCO sub numele de Grădinile iraniene.

Poate nu vă așteptați să găsiți în Iran o catedrală, dar iată, există: catedrala Vank. Este una dintre primele biserici ridicate în jurul anului 1600 de sutele de mii de armeni ajunși aici în timpul războiului otoman de la 1603-1618.

În fine, moscheea și bazarul sunt puncte de vizitat în orice țară slamică, cu atât mai mult într-una cu o istorie atât de bogată precum Iranul.

Isfahan

Ziua 6: Isfahan

Tur la pas prin Isfahan – veți vizita palatele Hasht-Behesht și A’li Qapu, moscheile Sheikh Lotfollah și Imam. Se doarme la Isfahan.

Palatul Hasht-Behesht este singurul păstrat până astăzi din cele 40 de palate din perioada safavidă. Dinastia Safavidă este una dintre cele mai importante dinastii care au condus Persia aproximativ în perioada 1500-1750. În perioada de glorie, controlau un imperiu care se întindea din actualele Armenia și Georgia în Irak și Siria, până în Turkmenistan sau Afganistan.

Palatul A’li Qapu este unul dintre marile palate din Isfahan. Inițial a fost conceput ca portal – trecere spre complexul de palate și clădiri publice folosite de guvernul safavid. Este o clădire cu șapte etaje și o înălțime de 48 de metri, iar accesul la fiecare etaj se face pe o scară în spirală. O dovadă în plus a importanței construcției în istoria iraniană este faptul că imaginea ei se găsește pe bancnotele de 20.000 de riali.

Falak ol aflak Isfahan

Ziua 7: Abyaneh

Plecare cu mașina spre Teheran via Abyaneh, unde veți opri pentru a vizita vechiul sat și orașul Kashan. Se doarme la Teheran.

Abyaneh este un sat în care locuitorii încă mai păstrează vechile tradiții și costume persane, motiv pentru care și este vizitat de foarte mulți turiști. Veți vedea femei purtând pe cap eșarfe colorate și fuste până sub genunchi. Satul mai are doar câteva sute de locuitori, care încă mai vorbesc un vechi dialect persan.

Orașul Kashan, deși mic în comparație cu marile metropole vizitate până acum – are doar 200.000 de locuitori – este interesant pentru că păstrează urme ale civilizației preistorice din regiune. Piese descoperite în săpăturile arheologice de aici pot fi văzute la Luvru, la Paris, la Muzeul Metropolitan de Artă din New York sau la Muzeul Național din Teheran.

640px Traditional costumes in Abyaneh

Ziua 8: Teheran

Transfer la aeroportul internațional din Teheran. Plecare spre casă.

iran teheran

Cazare:

Iranul nu este tocmai o țară în care să găsiți lanțurile internaționale cu care este obișnuit un european. Hotelurile propuse sunt însă foarte bune, alese cu grijă și oferă servicii de calitate.

Iată-le mai jos:

 • La Teheran veți fi cazați la hotel Saina 3* (în realitate este aproape de 4*)
 • La Shiraz veți fi cazați la hotel Karim Khan 3* (la fel, în realitate este aproape de 4*)
 • La Isfahan veți fi cazați la hotel Setareh 3* (la fel ca la precedentele, este aproape de 4*)

Turul include:

 • Zborul international București – Teheran via Istanbul cu Turkish Airlines
 • Zboruri interne
 • Transferurile de la/ la aeroport
 • 8 nopți de cazare cu mic dejun inclus
 • Transport cu minivanul în Iran, pe întreg traseul
 • Intrările la obiectivele turistice menționate
 • Ghid local vorbitor de engleză
 • Însoțitor român de grup
 • Asigurare medicală
 • Suport pentru procesarea actelor necesare pentru obținerea vizei pentru Iran
 • Taxa de viză

Nu sunt incluse:

 • Prânzul și cina
 • Bacșiurile
 • Consumația la minibar sau alte consumații în hotel
 • Orice cheltuieli personale
 • Asigurare storno

Costul pentru un pachet este de 1800 euro.

Mai multe din această categorie: « Muzee, mâncare și vinuri în Toscana

Contactati-ne!

Dacă aveți o idee sau o sugestie, un plan de vacanță pe care vreți să vi-l îndepliniti, așteptăm să ne contactați

Sau haideți la o cafea
Căutați-ne la telefon
+0723.593.157
Scrieți-ne pe Facebook
Agentia.De.Turism.Gold.Voyage
Trimite-ne un email
office@goldvoyage.ro

Dacă alegi să te abonezi, te vom ține la curent cu informații despre cele mai frumoase excursii, îți trimitem din când în când oferte speciale și îți vom povesti despre locurile unde putem merge împreună!

Întotdeauna numai informații utile! De maxim 12 ori pe an. 

Adresa

 Str. Principatele Unite nr. 11, parter, ap. 1, sector 4, București 

Program de lucru: luni-vineri (09:00 - 18:00).

0723.593.157

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Agentia Gold Voyage

Copyright © 2013-2019 Agenția de Turism Gold Voyage. Toate drepturile sunt rezervate. 

Agenția de Turism Gold Voyage este membru ANAT și operator de date cu caracter personal nr. 9345/28.05.2009 | Licenta de Turism nr.  660/ 18.01.2019 | Brevet de Turism nr. 16479/27.04.2010 | Poliță de Asigurare Seria I Nr. 53484/ 26.10.2019 I CUI: RO 21179058 | Nr. Reg. J40/3700/22.07.2007.

Disclaimer

În cazul unor eventuale neconcordanțe care pot apărea între informațiile asupra tarifelor și alte detalii din site și informațiile primite în agentie sau prin email din partea agenției, întotdeauna vor avea prioritate informațiile primite direct în agenție sau prin email. Pentru informații sau rezervări ne puteți contacta la adresa de email office@goldvoyage.ro și la numerele de telefon 021.253.07.25 și 0723.593.157.