Monday, 16 February 2015 02:00

Peru

Peru este un stat cu suprafata de 1.285.220 kmp. situat pe coasta de vest a Americii de Sud, invecinat cu Ecuador si Columbia la nord, Brazilia la est, Bolivia la sud-est, Chile la sud si Oceanul Pacific la vest. Populatia tarii este multietnica si numara peste 27 milioane de locuitori cu o densitate de 22 loc./kmp. vorbitori de limba spaniola, quechua si aymara. Capitala tarii si cel mai mare oras se afla la Lima, un oras cu aproximativ 23 milioane de locuitori. Moneda oficiala a tarii este sol, 1 nuevo sol = 100 centi.

Peru ocupa locul trei in topul celor mai mari tari din America de Sud si este format din trei regiuni orientate spre nord-sud. In partea de vest se gaseste desertul Atacama cu dune de nisip foarte intinse. In sud  coasta este predominant stancoasa cu siruri de dealuri.  Din Anzi, care ating in interior altitudinea de 5.000 m, pornesc aproximativ 50 de rauri care strabat desertul. Cel mai inalt varf este Huascaran cu o inaltime de 6.768 m, multi dintre munti fiind vulcanici. Cele doua lanturi muntoase Cordiliera Orientala si Cordiliera Occidentala sunt despartite de un platou inalt unde se afla si Lacul Titicaca, cel mai mare lac din America de Sud cu o suprafata de 6.900 kmp.

Clima este diversificata, desertul este secetos si racoros influentat de litoralul Humboldt, cu toate ca in partea de nord vremea este uneori caldasi umeda, aici facndu-si aparitia odata la 5-6 ani El Nino. Bazinul interior al Amazonului este cald si umed pe toata perioada anului. Aflata in apropierea coastei, capitala Lima are o temperatura medie de 23 grade Celsius in ianuarie si 16 grade in iulie cu o medie de precipitatii de 5cm/an. Deserturile aflate langa coaste, padurile si muntii Anzi constituie un impediment in reteaua de transport a tarii, transportul aerian detinand un loc important aici cu toate ca din punct de vedere financiar este inaccesibil pentru multi dintre locuitori.

Una dintre cele mai faimoase cai ferate porneste din capitala tarii spre interior si urca 4.800 m pe o distanta de 170 km pe ruta spre Cerro de Pasco. Reteaua de drumuri este formata din circa 7.000 km din care 20.000 km sunt amenajate. Autostrada Pan American parcurge regiunea desertica a depresiunilor pe o distanta de 3.400 km.

Aproximativ trei sferturi din populatia tarii este urbana iar restul de un sfert se gaseste in Lima. 45% din locuitori sunt americani, 37% metisi proveniti din mixarea dintre europeni si indieni, iar 15% europeni. Arequipa cu aproape 1 mil de locuitori este cel mai mare oras din Anzi, urmat de alte orase situate de-a lungil coastei precum Callao, Trjillo, Chiclayo, Piura si Chimbate. Cel mai mare oras amazonian este Iquitos.

PARACAS SI INSULELE BALLESTAS

Paracas este situat de-a lungul coastei peninsulei Eponimus astazi dezvoltandu-se ca parc national. Paracasul de odinioara este renumit pentru textile policrome in care au fost invelite 400 de mumii, textile descoperite in apropiere datand din anul 500 i.H. Insulele Ballestass sunt situate la o ora de mers pe apa in afara peninsulei, constituite astazi ca parcuri nationale unde se gasesc animale salbatice precum morsele si leii de mare, accesul turistilor aici devenind astfel imposibil.

MANCCHU PICCHU ȘI DRUMUL SPRE LIMA

Inca este un mare oras unde se gaseste un muzeu de arheologie, unul dintre cele mai renumite muzee provinciale din Peru. Inca este centrul culturii lumii pre-columbiene si deschiderea spre Valea Nazca unde se gasesc mai multe ruine iar pamantul este pavat cu pietre ca odinioara. De departe punctul forte il constituie formele si liniile Nazca aflate la 22 km spre nord, acestea putand fi observate din aer si avand semnificatia unui calendar astronomic imens.

Trenuletul de munte urga gafaind prin defileul Anzilor. El urmeaza cursul vestitului rau Urubamba, cu ape inspumate, de culoarea argintului. rostogolindu-se violent printre stanci. Drumul este greu accesibil, sugerand ca duce spre ceva secret, unde patrunde doar soarele. Se ajunge sus la 2300 m si, deodata, la baza unui versant, apar ca prin minune un complex de amfiteatre, case cu doua etaje, terase si scari taiate in stanca, cu gradini apeducte, bai si Templul Soarelui, cu cel mai vechi observator astronomic, reprezantat de un cadran solar pe podea.

Este orasul secret al incasilor, nestiut si necucerit de nimeni, inca invaluit in mister. Artera principala, ce strabate pe mijloc miraculosul oras are 150 de trepte. Zidul cu cele 3 ferestre este taiat in stanca, iar jos, daca privesti, este un abis inspaimantator. Corpurile preotilor erau mumificate, folosindu-se pentru uscare, un sistem de oglinzi, care amplificau temperatura. Nici pana azi nu s-a rapuns pe deplin la intrebarea: cum au reusitincasii, care nu cunosteau roata, sa construiasca cu atata pricepere un oras intre doi versanti, pe o suprafata de 5 km patrati, la o inaltime de 2300 m.

Marile constructii, lucrate cu multa maiestrie, intre anii 1200 si 1500 exprima frumusete, armonie si maretie, indemnand la meditatie asupra conceptiei arhitecturale a incasilor. Sunt de admirat turnul semicercular si cladirile din jurul lui, ca un cuartal regal, cartierul intelectualilor si al mestesugarilor, foaimosul ceas solar indicand nordul geografic, finetea slefuirii si inbinarii blocurilor de piatra cantarin fiecare 20 de tone, fara mortar, incat abia poti introduce intre ele varful unui ac.

Arheologii spun ca intregul oras a fost construit numai cu bratele, folosind unelte din piatra, blocurile fiind lustruite cu nisip fin din raul Urubamba si cu sucul coroziv a unei plande din zona. Acesta este orasuk secret al incasilor: o transformare uimitoare a unei stanci intr-o opera arhitecturala nemaivazuta pana azi in lume.

DRUMUL INCA ȘI  MANCCHU PICCHU

Patru secole au fost necesare pentru descoperirea unei fantastice fortarete ascunse printre piscurile de 4000 de metri ale anzilor peruvieni. Nu i se cunoaste adevaratul nume, ce destinatie avea si de ce a fost parasita de bastinasi in secolul XVI, fara a fi atacata de conchistadori. A scapat neobservata de europeni pana in secolul XX, cand a primit si numele de Machu Pichu. In secolul XII, enigmatica populatie ce-si spunea Inca (Fii Soarelui) cucerea un vast teritoriul in nordul si vestul Americii de Sud, venind de undeva din zona meridionala a continentului - nu se stie nici acum cu precizie de unde. La fel de razboinici si necrutatori ca aztecii, incasii au supus nu mai putin de 500 de alte etnii amerindiene. Nu s-au impus prin cultura (nu cunosteau nici o scriere), ci printr-o temeinica, chiar spartana organizare social-legislativa. Dar, mai presus de toate, aveau "obsesia" constructiilor de drumuri pavate si de cetati-fortarete (inclusiv in jungla) menite sa reziste vesnic in fata oricaui inamic. Capitala incasilor, Cuzco, era -arhitectural- comparabila cu Roma cezarilor. Dar la numai 130 de kilometri de Cuzco, printre crestele andine, se afla cetatea Machu Pichu. Gasita abia in 1911, aceasta citadela a fost conceputa ca un labirint citadin inexplicabil. La peste 4000 de metri, lemnul era o raritate si totul a fost durat in patra: terase, fotificatii, palate regale, locuinte simple, bazine de acumulare a apei de ploaie, caramizi, piete si un sofisticat sistem de parcele agricole pentru cultura principala, porumbul. Totul se incadreaza intr-un plan urbanistic aparent "intortocheat", menit sa deruteze eventualii invadatori. Este un unicat arhitectural impresionant si abia fotografiile facute din avion i-au pus in evidenta toate insusirile. De fapt, ceea ce ii frapeaza cel mai mult pe cercetatorii istoriei amerindienilor este incredibila coincidenta dintre opera mitica a lui Dedal ("inginerul" care a construit Labirintul de incarcerare a Minotaurului, sau, in alta varianta, palatul-labirint al regelui cretan Minos din Knossos).
(sursa: travelers-way.com)

Adresa

 Str. Principatele Unite nr. 11, parter, ap. 1, sector 4, București 

Program de lucru: luni-vineri (09:00 - 18:00).

0723.593.157

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Agentia Gold Voyage

Copyright © 2013 Agenția de Turism Gold Voyage. Toate drepturile sunt rezervate. 

Agenția de Turism Gold Voyage este membru ANAT și operator de date cu caracter personal nr. 9345/28.05.2009 | Licenta de Turism nr.  660/ 18.01.2019 | Brevet de Turism nr. 16479/27.04.2010 | Poliță de Asigurare Seria I Nr. 50061/ 26.10.2018 I CUI: RO 21179058 | Nr. Reg. J40/3700/22.07.2007.

Disclaimer

În cazul unor eventuale neconcordanțe care pot apărea între informațiile asupra tarifelor și alte detalii din site și informațiile primite în agentie sau prin email din partea agenției, întotdeauna vor avea prioritate informațiile primite direct în agenție sau prin email. Pentru informații sau rezervări ne puteți contacta la adresa de email office@goldvoyage.ro și la numerele de telefon 021.253.07.25 și 0723.593.157.